iDNES: Slyšet v hlavě cizí hlas není nic neobvyklého. Může radit i šikanovat

Dar, nebo prokletí? Řada lidí má zkušenost s neexistujícími hlasy. Pro někoho nemoc, pro jiného spirituální dar. V Česku roste hnutí s názvem Slyšení hlasů, v Evropě má tisíce stoupenců, všímá si článek z týdeníku 5plus2.

Začalo to v Brně, loni se přidala Praha, letos Hradec Králové a Plzeň, na cestě je Opava i Písek. V posledních pěti letech se celosvětové hnutí s anglickým názvem Hearing Voices, česky Slyšení hlasů, zabydluje i v Česku.

Sdružuje lidi, kteří „slyší“ hlasy, zvuky nebo třeba melodie, jejichž reálný zdroj neexistuje. Hlasy se ozývají v hlavě, mohou přicházet jakoby z okolí (například z bytu od sousedů), „z vesmíru“, každý člověk je vnímá jinak.

Takovou zkušenost má podle odhadů 2 až 6 procent populace, ovšem nemusí se vždy jednat o duševní nemoc.

Po českých městech vznikají podpůrná setkání, kde členové „menšiny“ debatují a snaží se přijít na to, co to znamená „slyšet hlasy“. „Snažíme se lidem, kteří nějakým způsobem slyší hlasy, pomáhat a jejich ‚vnitřní hlasy‘ prozkoumat. Každý si sám rozhodne, jak své hlasy bude chápat. Zda v náboženském kontextu jako určitou spiritualitu, z lékařského hlediska jako duševní poruchu nebo třeba jako důsledek nějakého traumatu. Nejsme ale lékaři, ve skupině lidem prášky nepředepisujeme, ani nikoho nesoudíme. Jsme hlavně zvědavé lidské bytosti, které se navzájem podporují a hledají odpovědi,“ říká Adi Hasanbašić, jenž v pražské skupině zastává roli facilitátora, česky usnadňovače – člověka, který se snaží lidem se zvláštní schopností slyšení hlasů neobvyklou situaci ulehčit a pomoci chápat.

Je to dar, nebo prokletí?

Nejdříve trocha teorie. Lidem, slyšícím v duchu hlasy, funguje v mozku centrum pro sluch a řeč v tu chvíli stejně, jako by někdo opravdu mluvil. Hlas může mít různou intenzitu, může mluvit jedna nebo několik osob, měnit se může barva hlasu, pohlaví i věk.

Hlas třeba radí, komentuje běžnou činnost, nebo dokonce šikanuje. Člověk uslyší mluvit konkrétní i imaginární osoby, neznámou dívku či chlapce, bohy, ďábla, skřítky, své živé i zemřelé rodiče, prarodiče a další příbuzné, kamarády či známé, nebo třeba jen vnímá melodie… Číst dál v online magazínu Ona DNES

Zdroj: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/neexistujici-hlasy-slyseni-hearing-voices.A190420_210247_zdravi_abr

Další články:

DVTV: Slyšíte hlasy? Není to nemoc, nesmí vás ovládat, vznikají z traumat, říká psycholog Hasanbašić. Slyšet hlasy není schizofrenie, důležitý je vztah s hlasem, když nás ...
Všechno co jste chtěli vědět o hlasech, ale báli jste se zeptat Ať už hlasy slyšíte či ne, jistě máte řadu otázek. Jaké to je, když člověk slyší hlasy? Vnímají to všichni lidé stejně, nebo odlišně? Mluví hlasy nará...
Respekt: Slyšet neexistující hlasy je mnohem normálnější, než se zdá Slyším v hlavě cizí hlasy - taková představa  může být docela děsivá. Řada lidí se domnívá, že přesně takhle přece začínají nejvážnější duševní onemoc...

1 komentář u „iDNES: Slyšet v hlavě cizí hlas není nic neobvyklého. Může radit i šikanovat

  1. Nejde v pravém slova smyslu o hlasy v hlavě, ale říká se jim tak. Jde o velice citlivé odposlouchávací zařízení(radar) do kterého když začnete mluvit, tak Vás sledovaný uslyší.
    Můžete ho slyšet tak, jako by stál přímo ve vašem pokoji , nebo jako by se děla velká sláva na místě které není nadohled a vy ho slyšíte odtamtud.
    Není to jenom hlas , co Vám to zařízení zprostředkuje, jsou to i bolesti nad spánky, hučení v hlavě, ztráta rovnováhy a dokonce i kolaps. Prostě Vám zapraská nad spánkem v hlavě a vy sebou seknete. Když máte kliku, možná se probudíte zítra. Nebo se blbě praštíte a neprobudíte se nikdy.
    Na facebook jsem v roce 2013 našel tehdy aktuální příspěvek kde stálo “ hledám lidi se silnou vůlí pro svůj projekt “ já se přihlásil a to je ono. Moje hlasy v hlavě.
    Takže se obrňte protože ten dotyčný tato zařízení prodává a za dva roky podobný obchodník prodal na 1700 samostatných stanic, které dokáží totéž, dělají si z Vás tak dlouho srandu, dokud se nepokusíte o sebevraždu. U mne to trvalo rok. Čekal jsem že dají pokoj a oni si přizvali člověka, který si celou likvidaci objednal s tím, že už jsem „načatej“.To bylo
    v druhé polovině roku 2014.Od té doby je tímhle signálem prošpikovaná celá Česká , ale i Slovenská republika. Nejsnažší , jak to pochopit je představit si dva s vysílačkou , která vysílá na frekvenci, kterou slyšíte omylem. Takhle je slyšíte a dokonce jim do toho můžete i kecat, to už je méně pochopitelné, že ty hlasy říkají co si zrovna v duchu čtete.No a nedej bože , že si Vás všimnou a rozhodnou se Vás zlikvidovat. Likvidujou kluky hezkých holek, odlišné lidi(barva pleti, narkoman , cvok) , nebo prostě konkurenci. Aby zdravého chlapa měli za magora rodiče,sourozenci, partnerka stačí pár dnů se mu tím zařízením věnovat.
    A kdyby jste přemýšleli jak komunikují Anonymous tak přesně takhle.Nedivte se. Ano slyším hlasy lidí z masa a kostí, kteří nejsou na dohled. Něčím podobným sledovali profesionálové teroristy v seriálu ještě když jsem byl malý. Tady v Ústí nad Labem s tím krámem experimentují ve velkém, jde jim o to , aby fungoval na každého stejně. Dokáží se připojit na váš zrakový nerv.To znamená že on se může dívat na to, co Vy vidíte vlastníma očima, nebo on Vám pustí ty zmiňované halucinace . Umí vymazat paměť člověka prý od 15min do 15let (podobňe v Ústí odvykáme kouřit v poliklinice) vzpomenete si na to co o tématu víte, zmáčkne se tlačítko a Vy víte v tu ránu o zmiňované problematice kulové……
    ….je toho strašně moc ..trpím jak zvíře nepřeju to nikomu, jsem rád ve společnosti, ale vpohodě si vystačím sám . Teď už sedmý rok neznám žádné „sám“ neznám už ani ticho, dávají si totiž záležet, abych neměl vteřinu klid, rozebírají vlastní trestnou činnost,opakují poslední vyřčené slovo, než někdo další vymyslí co říct. Jsou za to placení tady v ústí.
    Ta hlavní skupina co se do mě cpe (jsou jich spousty) znásilňuje nahrává a sdílí.Oni si prostě vydělají na tom že Vás znásilnili ,udělají z Vás kurvu na internetu a ještě Vám vygumujou palici , že se pak nestačíte divit ,když podobné video naleznete.
    Hlavně jim nevěřte ani slovo, napovím Vám vozíčkáři, dealeři, doktoři, učitelé ,podnikatelé.
    Od těch všech to můžete čekat. Chtějí tak změnit svět.komunikovat na dálku bez druhého telefonu…zdravím Vás Stanislav 40 let.

Napsat komentář