Lidé mezi lidmi


slyseni-hlasu-v-brneZdravotně-sociální portál „Lidé mezi lidmi“ o nás napsal reportáž

Po podzimním setkání s Peterem Bullimorem na sympoziu Horizonty pořádaném skupinou Narativ měli Brňané v červnu letošního roku příležitost využít jeho zkušeností s vedením svépomocné skupiny pro lidi, kteří slyší hlasy.
Foto: Veronika Šuráňová zkouší,co zažívá člověk obtěžovaný hlasy během přijímacího pohovoru. Do uší jí mluví vlevo Peter Bullimore, vpravo Chris Tandy.

Peter Bullimore tentokrát nejen vyprávěl svůj osobní příběh, ale společně s kolegou Chrisem Tandym, který třicet let pracoval jako zdravotní bratr, předávali na třídenním workshopu zkušenosti těm, kteří chtějí založit skupinu Slyšení hlasů (Hearing voices).

V Brně už skupina Slyšení hlasů vznikla. Je určena všem, kdo měli nebo mají psychiatrickou terminologií sluchové halucinace, ozvučené myšlenky, hlasy. Tyto „příznaky schizofrenie“ slyší ve skutečnosti někdy v životě asi desetinásobek lidí, než je diagnostikovaných schizofreniků.

Fenomén slyšení hlasů zajímal na workshopu sociální pracovníky, psychology, ale i peery, tedy lidi se zkušeností s nemocí. Tu svou nám popsal i jeden z nich, Václav Rolenec. „Měl jsem s tím potíže, a nevím, jestli to byly hlasy, podle mě spíš ozvučené myšlenky. V dětství jsem mluvil sám se sebou, jako by v mysli. Později jsem toho nechal. Pochopil jsem, že nebude dobré v tom pokračovat. Když jsem teď ve stresu, slyším někdy zase ozvučenou myšlenku, ale vím, že je cizí. Hlasy samotné jsem měl celkově asi třicetkrát. Myslel jsem si, že je to od Boha, byly to totiž příjemné hlasy. Nejsem schopný si nic z nich zapamatovat, měl jsem ale pocit, jako bych poslouchal náboženský pořad v rádiu. Stává se mi to, když je mi blbě a musím být vyklidněný, ležet v posteli. Třeba dvacet minut na mě něco mluvilo, stopoval Pokračovat na celý článek na webu Lidé mezi lidmi  

Napsat komentář